Bárányhimló

A bárányhimlő egy varicella zoster nevű vírus okozta, rendkívül gyakori gyermekbetegség, statisztikák szerint tízből kilenc gyermek átesik rajta, s a megbetegedések 75%-a óvodáskorra tehető.

Hogyan terjed?

 Cseppfertőzéssel terjed, elsősorban a kiütések megjelenésekor. A fertőzést használati tárgyak is közvetíthetik, ezért terjed nagyon gyorsan a gyermekközösségekben.  Szokásos lappangási ideje 14-16 nap, de a megfertőződött egyén 10-21 napig még fertőzöttnek számít. A beteg általában a kiütések megjelenése előtt 1-2 nappal már és az utolsó pörk kialakulásáig még fertőz. A legnagyobb járványok az őszi és a tavaszi hónapokban tapasztalhatók.

Mik a tünetei?

Enyhe fejfájás, mérsékelt láz, hurutos tünetek, rossz közérzet jelentkezhet a fertőződést követően 11-15 nappal. A kezdeti kiütéseket gyakran gyorsan elhalványuló bőrpír kíséri. Először a színes gombostűfejnyi foltok jelennek meg, ebből hamarosan göböcskék lesznek s egy napon belül megjelennek a göböcskékben a harmatcseppre emlékeztető hólyagok. 3-4 napon belül gennyessé válik a hólyagok belseje, majd lassan pörkösödnek. Súlyos esetekben a kiütések ellepik a testet, más esetekben az arc és a végtagok viszonylag megkíméltek. Ha csak néhány kiütés jelentkezik, akkor azok rendszerint a törzs felső részén láthatók. A nyálkahártyákon fekélyes elváltozások alakulhatnak ki. Ha valaki fertőződött, általában a vírus szaporodásáig, kb. két hétig panaszkodik. A gyermekek gyakran jelzik a hasfájást s általában a kellemetlen viszketés miatt igen nyűgösek. himlo

A bárányhimlő gyermekkorban rendszerint jóindulatú lefolyású.  Serdülőkortól kezdve súlyosabb lehet a betegség, valamint szövődményei is gyakrabban fordulnak elő.

A bárányhimlő átvészelése életre szóló védettséggel jár ugyan, de ez az immunitás az évek múlásával megkopik. A bárányhimlőn átesettek szervezetében még hosszú évekig lappang a vírus a gerincoszlop melletti idegdúcokban, és az immunitás gyengülésével - főleg idősebb korban, daganatos megbetegedés, AIDS, kemoterápia esetén - övsömör formájában jelentkezik.

Milyen szövődményekkel járhat?

 • Egy családon belül a második, ill. harmadik családtag bárányhimlő-fertőzése rendszerint súlyosabb lefolyású, hosszabb ideig tart, és jóval több hólyaggal jár.
 • A leggyakoribb szövődmény a hólyagos bőr felülfertőződése a test különböző részein, ami gyógyulás után gyakran maradandó hegekkel jár.
 • Súlyos szövődmény lehet tüdőgyulladás, és kevesen tudják, hogy akár szívizom-, máj- vagy ízületi, csontvelőgyulladást is okozhat a bárányhimlő.
 • Az egyik leggyakoribb idegrendszeri komplikáció a kisagyat érintő jóindulatú gyulladás. Ez a szövődmény mozgás-koordinációs zavarral jár, az akaratlagos mozgások végrehajtása közben remegés, beszédzavar, hányinger, hányás fordulhat elő. A riasztó jelek ellenére 2-3 hét alatt beavatkozás nélkül gyógyuló betegségről van szó.
 • Ritkább, de veszélyesebb szövődmény az agyvelőgyulladás, ami fejfájást, hányást, bizonytalan járást, zavartságot és görcsöket okoz, és késői idegrendszeri maradványtüneteket eredményezhet.

Hogyan ápoljuk a bárányhimlős gyermeket?

A betegség kezelésével kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. A helyes kezelés csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. Tartsuk be az alábbi szabályokat:

 • A viszketést legfeljebb nagyon vékonyan szórt mentolos hintőporral vagy viszketéscsillapító gyógyszerrel szabad enyhíteni. A hólyagos bőrt nem szabad bekenni semmilyen krémmel, habbal, tilos a nedves borogatás!
 • Pörkösödés során használhatunk a hegesedés megakadályozását célzó gyógyszertári készítményeket.
 • A rázókeverék (cinkrázó) használatát, mára inkább ártalmasnak, mint jótékonynak tartják, elsősorban azért, mert helytelen használata miatt továbbterjedhet a fertőzés, akár életre szóló hegeket okozva.
 • A bakteriális felülfertőzés veszélye miatt a bőrt tisztán kell tartani, szappannal és vízzel gyakran le lehet mosni. Zuhanyozni tehát kell, az ülőfürdő viszont kifejezetten nem javasolt, a hólyagoknak nem tesz jót az áztatás.
 • A hólyagok elvakarásának megakadályozásához a körmöket le kell vágni, a kezeket és a ruházatot tisztán és szárazon kell tartani. Puha törölközőt használjunk, és ne dörzsöljük vele a bőrt, csak óvatosan itassuk fel vele a nedvességet. Hajat is lehet mosni, de szárításnál és fésülésnél vigyázzunk, nehogy a hólyagokat felsértsük!
 • A bárányhimlős beteget szobahőmérsékleten kell ápolni, ne tartsuk dunsztban.
 • Gyakran merül fel a szobafogság kérdése. A bárányhimlős beteget lehet levegőre vinni, néhány perces séta, vagy amíg pl. ki-, beszáll az autóból, nem árt. Azért nem ajánlják ezt, mert egyrészt a betegségek könnyebben átvészelhetők nyugalomban, másrészt a bárányhimlő cseppfertőzés útján terjed, így a beteg a szabadban több embert fertőzhet meg. A környezetben sokkal nagyobb az esélye annak, hogy újabb fertőzések érhetik, amire a legyengült szervezet ilyenkor fogékonyabb, mint más esetben.
 • A gyógyulást kimondani a pörkök leválása után lehet, maguk a pörkök már élő kórokozót nem tartalmaznak. A hólyagok pörkösödésekor már ismét mehet közösségbe a gyermek.
 • A bárányhimlőn már átesett nagyit nem kell félteni a bárányhimlős unokától! A nagyszülő idősebb kora ellenére sem fertőződik meg újra bárányhimlővel. Ha találkozik a bárányhimlős unokájával, azzal saját maga tehet az övsömör megelőzéséért.
 • Homeopátiás kezelése:
  • a betegség elején, Belladonna D 12- C12 láz esetén és az első kiütések megjelenésének napján, illetve a második napon is adhatjuk, főként akkor, ha fejfájás vagy torokfájás is társul a tünetekhez. Láz esetén Belladonna tünetkép: piros vagy erősebb rózsaszín jellegzetes lázfoltok „ lázrózsák” az arcon, piros nyálkahártyák.
  • Az első 1-2 napban nyugodtan adható a gyulladásos tünetek enyhítésére a hólyagok megjelenésekor Rhus toxicodendron 15 CH és Croton tiglium 9CH, felváltva, az állapot javulásáig (2-4x 5 golyó) a viszketés csillapítására,
  • bőséges légúti váladék vagy extrém nagy hólyagok esetén adható Antimonium tartaricum 9CH, felváltva, 2 óránként 5 golyó a gyógyulásig.
  • a hegesedés alatta pörkleválás segítésére Mezereum 5 CH

Hogyan előzhető meg?

A bárányhimlő kétféleképpen előzhető meg: aktív és passzív immunizációval.

Az aktív megelőzésre védőoltás formájában több mint két évtizede lehetőség van. A hazánkban is beszerezhető vakcina a nem kötelező védőoltások közé tartozik. Hatékony, tartós immunitás kialakítására alkalmas és kevés mellékhatással jár. A vakcina kb. 90%-os hatékonyságú. Ez azt jelenti, hogy a beoltottak 10%-a megfertőződhet bárányhimlővel az oltás után is, a betegség azonban az oltottakban sokkal enyhébb és gyorsabb lefolyású, a szövődmények pedig biztosan elkerülhetők az oltásnak köszönhetően Megfelelő védettség eléréséhez 2 oltás szükséges, melyek között legalább hat hétnek kell eltelnie.  Bármilyen más védőoltással egy időben beadható, de csak ellentétes oldalra vagy karba. Oltással 15-20 nap alatt alakul ki a védettség, míg a bárányhimlő lappangási ideje 14-21 nap. A megfertőződést követő 72 órán belül a védőoltás elvileg még hatásosan megelőzheti a súlyos betegség kialakulását.

A szülők fertőzése

 • A bárányhimlő nem csak gyermekbetegség, akik gyermekkorban nem estek át rajta, azok felnőttkorban még fogékonyak, ez a magyar felnőtt lakosság 10-15%-át érinti. A felnőttkori bárányhimlő rendszerint súlyosabb lefolyású és több kockázattal jár, ezért főleg, ha kisgyermek van a közelben, érdemes védőoltással védekezni a megbetegedés ellen.
 • Az oltóanyagot terhesség alatt nem, a szoptatási idő alatt viszont meg lehet kapni. Bárányhimlős beteg környezetében levő védett ember nem kapja el és így nem tudja átadni a fertőzést egészséges embernek. Védett az, aki korábban már vagy átesett a fertőzésen vagy kapott ellene oltást.
 • Az övsömör (herpes zoster) és a bárányhimlő kórokozója azonos, de az övsömört nem a bárányhimlős gyerekektől kapják el az idősebbek, hanem a gyermekkorukban átélt bárányhimlő utáni védettség csökkenésével a vírus újra aktiválódhat szervezetükben. Övsömört tehát nem lehet "elkapni" másoktól, és az övsömörös beteg nem is fertőz. baranyhimlo
 • A bárányhimlőt követően a vírus nem tűnik el teljesen a szervezetből, hanem a gerincoszlop melletti idegdúcokban marad. Később, hosszú évekkel, akár évtizedekkel a bárányhimlő lezajlása után reaktiválódhat, újraéledhet, és ismét megbetegíthet, ekkor övsömör formájában. A bárányhimlőn átesettek 10-20%-ban jelenik meg az övsömör.
 • Ha várandós édesanya lesz övsömörös, az nem veszélyezteti a magzatot. Az övsömör hatására megnő az ellenanyagszint, ami a méhlepényen keresztül átjutva a magzatba születés után nagyobb védelmet biztosít fiatal csecsemőkorban.
 • ·        Miután a vírus újra aktiválódott, az idegek mentén a bőr irányába vándorol. A bőrterület az érintett ideg mentén nagyon érzékennyé válik, és a betegek égő, nyilalló, szúró érzésről panaszkodnak. 2-3 napon belül láthatóvá válik a kiütés, ami hólyagokból áll. A tünetek rendszerint a törzsön vagy az arcon jelentkeznek, de mindig csak az egyik oldalon. Kb. 7 napon keresztül jelennek meg az újabb hólyagcsoportok. Kb. 10 nap után ezek beszáradnak, pörk képződik, majd meggyógyulnak.
 • Az övsömörös betegek kevesebb, mint 5%-ánál fordul elő ismételt megbetegedés. Aki átesett egyszer a betegségen, annál nagyon valószínűtlen, hogy újra megjelenjenek a tünetek.

baranyhimlos arc

Többek érdeklődésére hivatkozva tájékoztatom a tisztelt szülőket, hogy a gyermekkörzetek megvál-toztatásától függetlenül, a szabad orvosválasztás értelmében, to- vábbra is szeretettel fogadom a korábban a körzetembe tartozó Királydombról és Kurjancsról érkező gyermekeket.