Fekete retek

A fekete retek illóolajban, fehérjében, szénhidrátban, C-vitaminban gazdag, s igen magas a kalcium, foszfor és vas tartalma is. Remek gyógyír a köhögés ellen és igen erős immunerősítő.

fekete retek

A népi gyógyászat az emésztés elősegítésére, fertőzések ellen, pestis és tüdőbaj orvoslására, csúz és álmatlanság gyógyítására, skorpiócsípés semlegesítésére használta. Köhögés elleni csodaszerként is nagyon elterjedt, a nagymamától valószínűleg mindenki hallotta: a tetejét le kell vágni, a belsejét kikaparni, mézet önteni bele, majd a keletkező levet ki kell kanalazni.

Természetgyógyászok szerint különösen esti fogyasztása jó hatású a légutak tisztulására, epekő ellen, kicsavart leve pedig különböző reumás bántalmak enyhítésére. Úgy vélik jótékonyan hat az agyműködésre is, vérkeringési zavarok megelőzésére és koleszterin-szint csökkentésére is alkalmazható.

A nyers fekete retek leve olyan anyagokat tartalmaz, ami elősegíti a májban az epe termelését és annak gyors kiválasztását. Így nagyobb mennyiségű, hígabb epe termelődik, ami gátolja a kőképződést.

Köhögés ellen, mézzel és fokhagymával:

fekete retek és mézVégy egy szép kerek fej fekete retket és vágjuk le a tetejét, majd vájjuk ki a közepét.
és vágd le a tetejét és vájd ki a közepét kb. annyira, hogy egy teáskanál kényelmesen elférjen benne.
Rakjunk bele mézet, hogy kb. félig legyen a retekben, s karikázzunk bele egy cikk fokhagymát.
Most már  csak annyi a teendő, hogy várjuk,  amíg a retek nedve megtölti színig a kivájt mélyedést
Utána a levet ami össze ért a mézzel és a fokhagymával kanalanként fogyaszthatjuk.
Természetesen, ha többre van szükség akkor több retket kell beoltani mézzel és fokhagymával.

Többek érdeklődésére hivatkozva tájékoztatom a tisztelt szülőket, hogy a gyermekkörzetek megvál-toztatásától függetlenül, a szabad orvosválasztás értelmében, to- vábbra is szeretettel fogadom a korábban a körzetembe tartozó Királydombról és Kurjancsról érkező gyermekeket.