Fülgyulladás esetén használható növények

Csecsemőknél, gyermekeknél, felnőtteknél egyaránt előfordul, erős fájdalommal jár, és annak, aki hajlamos rá, megkeseríti az életét a fülgyulladás.

 

körömvirágKörömvirág

Az egyik leghatásosabb gyógynövény a sokak által ismert és kedvelt körömvirág, amelynek krémváltozatát a visszeresek, teáját pedig a húgyhólyagproblémákkal harcolók használják. Ám kevesebben tudják, hogy a körömvirág tea jót tesz a fülnek is! Egy-két marok növényt forrázzunk le fél liter vízzel, majd hűtsük le szobahőmérsékletre! Pipettával szívjunk fel egy keveset a folyadékból, majd cseppentsük a fülbe!

 

kövirózsaKövirózsa

Egy másik régi és hatásos recept a kövirózsát (népies nevén fülfüvet) használja a fülgyulladás kezelésére. Pár alaposan megmosott kövirózsalevelet kezdjük el préselni egy pohár fölött. Mindössze pár csepp lére van szükségünk, amelyet szűrjünk át, az így megkapott tiszta,  gyógyhatású cseppeket pedig juttassuk a fülünkbe.

A hallójáratban a fülfű enyhíti a fájdalmat, és egyéb gyógymóddal együtt lerövidíti a gyógyulási időt. Egy másik leírás szerint a levelekből kipréselt anyagot olívaolajjal kell összekeverni, és ezzel bekenni a fül fájó részeit – amennyiben elérjük.

 

hagymaHagymapakolás

A nagymamák szerint a hagymapakolás is enyhíti a fájdalmat: ehhez aprítsunk fel két-három hagymát, tegyük pamutkendőbe, majd melegítsük fel egy forró fedőn (gőz fölött tartott fedőre nyugodtan rátehetjük). Ezután nyomkodjuk ki a pakolásból a nedvességet, és tegyük a fájó fülre!

 

 

kasvirágKasvirág

Számtalan szülő gyakori problémája, hogy hogyan előzze meg gyermeke folyton visszatérő fülgyulladását. A kasvirágból készült kivonat megfelelő erre a feladatra: nátha, megfázás, mandulagyulladás, hörghurut, fülgyulladás és fülzúgás ellen is kiváló! Hatása abban rejlik, hogy olyan természetes antibiotikumot (echinakozid) tartalmaz, amely hatásában hasonlít a penicillinre.

Ha gyermekünknek van fülgyulladása, vigyázzunk arra is, hogy mit eszik és iszik, ezek is ronthatják ugyanis állapotát.

Cukrot, tejet, csokoládét, nehéz ételeket és erős fűszereket ne adjunk neki, se szénsavas üdítőket! Ehelyett inkább gyógyteákat igyon a kicsi: legjobb a menta, a lándzsás útifű, a bodza vagy a kamilla.

Csodákra képes a meleg só.

Soha ne felejtkezzünk el a fájdalomcsillapításról sem.

Ha a gyermek füléből váladék csorog, tilos bármit belecseppenteni, keressük fel a fül-orr-gégész szakorvost!

Többek érdeklődésére hivatkozva tájékoztatom a tisztelt szülőket, hogy a gyermekkörzetek megvál-toztatásától függetlenül, a szabad orvosválasztás értelmében, to- vábbra is szeretettel fogadom a korábban a körzetembe tartozó Királydombról és Kurjancsról érkező gyermekeket.