Gyógyitalok

Ezeket illetően gazdag paletta áll rendelkezésünkre: jó a hársfa, a kakukkfű, a kamilla, a citromfű, a bodza, a csombormenta, a cickafark, a borsmenta és a macskamenta is. A meleg italok mellett nagyon fontos a folyadékpótlás, amivel az izzadás során elvesztett vizet pótolhatjuk a szervezetből.

gyógyitalok

 A teáknál léteznek izgalmasabb házi italok is is - hideg és meleg változatban, igyekeztem ezeket az egyes zöldségek és gyümölcsök kapcsán is megemlíteni.

A meleg változathoz: keverj össze egy kiskanálhegynyi cayanne-i borsot egy gerezd összezúzott fokhagymával, öntsd le meleg vízzel, majd keverj hozzá citromlét.  Ez természetesen csak nagyobb gyermekeknek javasolt.

A hideg változathoz, melyet kisebbek is fogyaszthatnak vízben oldj fel egy kanál mézet, keverj hozzá egy egész citrom levét, és a nap folyamán több alkalommal kortyolgasd.

gyogyital gyógyitalok gyogyitalok

 

 

 

Sajátreceptem a következő: turmixoljunk össze két almát (héjastól), gyömbért, öntsük fel ásványvízzel s keverjünk hozzá mézet valamint citrom frissen csavart levét. A gyömbér enyhíti a köhögést, csökkenti a torok fájdalmát, s felveszi a harcot a vírusokkal szemben is. Teát is készíthetünk belőle: egy darab friss gyömbért forrásban lévő vízbe dobunk, hagyjuk ázni 10 percig, majd amikor kissé lehűlt, ízesítjük mézzel és citrommal.

Hagymatea kamillával és fenyőmézzel:

A hagymateával feloldja a letapadt nyákot. Ahhoz, hogy hatásos legyen, naponta többször kell inni belőle - lefekvés előtt pedig kötelező. hagymateaHagymateából számtalan változat létezik, itt Fóton is legalább hetet mondtak el nekem az anyukák, így elkészítését nem részletezem, de szeretném megosztani a legérdekesebbet és (szerintem) leghasznosabbat, amit hallottam, amelyhez három fej vöröshagymára van szükségünk.  A héjastul felvágott hagymákat egy liter vízben kell feltenni főni, majd jó öt perc után kerül a vízbe egy kisebb evőkanál szárított kamilla. A leszűrt hagymás, kamillás főzethez adagolunk egy kevés fenyőmézet, s az elegyet kanalanként adogatjuk a gyermeknek.

Többek érdeklődésére hivatkozva tájékoztatom a tisztelt szülőket, hogy a gyermekkörzetek megvál-toztatásától függetlenül, a szabad orvosválasztás értelmében, to- vábbra is szeretettel fogadom a korábban a körzetembe tartozó Királydombról és Kurjancsról érkező gyermekeket.