Gyógyító fürdők

Kakukkfüves fürdő

Kétcsészényi szárított kakukkfüvet forrázzunk le 2 liter lobogva forró vízzel, fedjük le, és hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük le, öntsük a fürdőkádba, majd töltsük fel meleg vízzel úgy, hogy a fürdővíz testhőmérsékletű legyen. Fürdés után ne törülközzünk meg, hanem fürdőköpenybe vagy fürdőlepedőbe burkolózva bújjunk ágyba és takarózzunk be nyakig. Legalább fél, de inkább egy órát töltsünk nyugalomban, az ágyban izzadva. Naponta csak egyszer vegyünk kakukkfű fürdőt. baba

Hatása sokrétű. A forró víz hatására felszabaduló illóolajok a bőr pórusain keresztül bekerülnek a szervezetbe. Ezzel egyidejűleg a gyógyító gőzök a felső légutakon át eljutnak az orr- és garatüreg gyulladt nyálkahártyájára, és ott fejtik ki baktériumellenes hatásukat. Köhögésnél, hörghurutnál a fürdő nyálka- és görcsoldó hatású. Megfigyelték, hogy a bronchitisben, kruppos köhögésben vagy asztmában szenvedő gyerekek nagyon jól reagálnak a kakukkfű fürdőre. Hatása igen erős, mert a szervezet a hatóanyagokat nem az emésztőszerveken keresztül veszi fel, hanem az egész bőrfelületen át fogadja be. A gyógynövényeket, egy éves kor alatt semmiképp ne használjuk.

 Keserűsó-fürdő

A keserűsó, egészen pontosan a vele készített meleg, de nem forró fürdő nagyon hasznos, ha nátháról vagy megfázásról van szó. Ezt a módszert közvetlenül lefekvés előtt alkalmazzuk. A tele kádba kb. 200-400 gramm keserűsót szórunk (nagyobb gyermekek esetén). Az így keletkezett fürdővíz a bőrön keresztül méregtelenít és gyulladáscsökkentő hatású. Jó 20-25 perc után óvatosan áttöröljük a gyermeket, majd ágyba fektetjük.. Figyelem! Kisebb gyermekeknél veszélyes lehet, az ő esetükben a test, enyhén esetes vagy citromos vízzel való áttörlését javaslom.

Megfázásra

A fenti kakukkfüves fürdőn kívül használhatunk útifüvet, bodzavirágot és mentaféléket és zsurlót is. A víz párolgásával inhaláció révén is erősítik immunrendszerünket.

Borsmentából vagy kamillából, ami gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású is szintén három evőkanálnyit tegyünk gézben vagy tasakban a fürdővízbe. Megelőzéshez 4-5 naponta vehetünk gyógynövényes fürdőt (Kivéve a zsurlófüvet, melyet kéthetente alkalmazhatunk.)

gyógynövény gyogynoveny kamilla gyógynövény

 

ILLÓOLAJOK A KÁDBAN

Az illóolajos fürdők elkészítésénél az egy fürdéshez szánt 5-10 csepp illóolajat lehetőleg ne közvetlenül a vízbe csepegtessük, hanem előbb keverjük el 1 evőkanál tejben, tejszínben. A baktérium- és gombaölő hatásáról elhíresült teafaolaj segít elmulasztani a megfázási panaszokat, hurutoldó és köptető hatású, de rovarcsípésekre és felszíni bőrsérülésekre is használhatjuk. Az eukaliptusz a megfázásos időszakban szintén nagyon hatékony, valamint mozgásszervi betegségekre is szokták alkalmazni. Meghűlésre, köhögésre, hörghurutra, torokgyulladásra még a citrom- vagy a levendula-illóolajok is hatásosak.

baba furdik

Többek érdeklődésére hivatkozva tájékoztatom a tisztelt szülőket, hogy a gyermekkörzetek megvál-toztatásától függetlenül, a szabad orvosválasztás értelmében, to- vábbra is szeretettel fogadom a korábban a körzetembe tartozó Királydombról és Kurjancsról érkező gyermekeket.