Illóolajos mellbedörzsölés, mustármagos pakolás

alvó kislányKiváló módszer a mellbedörzsölés, amely többféle illóolajjal (eukaliptusz, menta, fenyőtű, törpefenyő, ciprus, zsálya és levendula) végezhető. Gyermekeket már egy éves kortól kezdve kezelhetünk mellkenőccsel.

Magam gyakran írok fel ilyen, elsősorban fenyő és eukaliptusz olajat tartalmazó készítményeket. Igen hatékony eszköz köhögés és hörghurut ellen. A beteg mellét és hátát vastagon kenjük be, majd burkoljuk be előmelegített frottírtörölközővel vagy húzzunk rá meleg gyapjúinget. Éjszakára hagyjuk a betegen.

Hasznos lehet az őrölt mustármagpakolás. Kávédarálóban őröljük meg a mustármagot, esetleg mozsárban is apró darabokra törhetjük. Az őrölt magból 6-7 evőkanálnyit keverjünk el disznózsírban, készítsünk sűrű masszát. Helyezzük a mellkasra és a hátra, majd kössük át. A pakolás 20 percig maradjon fenn, az eljárást két nap múlva ismételjük meg.

Hasonló pakolást sovány túróból is készíthetünk. Néhány csepp ecetet és annyi hideg tejet adjunk hozzá, hogy kenhető legyen. Simítsuk rá vászonkendőre és helyezzük a mellkasra meg a hátra. A borogatást akkor távolítsuk el, ha a túró megszáradt. Szükség esetén az eljárás többször ismételhető

Alkalmazhatunk frissen reszelt tormát vagy gyömbért is, ezek a bőr kipirosodásával egyszerre fokozzák a keringést,s ez fokozva a légzést segít a nyák ürülésében.

Így készíthetünk 10%-os olajat bedörzsöléshez és pakoláshoz

 9 egység (pl. csepp, ml) olíva-, mandula- vagy (hidegen préselt bio-) napraforgóolajba 1 egység tömény illóolajat csepegtetünk. Ezt a keveréket meleg kezünkre csepegtetjük, és nyugodt mozdulatokkal felvisszük a gyerek hátának bőrére, ahonnét a tüdő nagy része jobban elérhető.

A borogató pamutkendőt úgy csepegtessük teli olajkeverékkel, hogy a cseppek épp összeérjenek. Felmelegítve rakjuk aztán a gyerek hátára. Erre jön még egy réteg gyapjú (pl. sál). Hagyjuk rajta nyugodtan órákon át, sőt akár egész éjjel is rajta maradhat.

Többek érdeklődésére hivatkozva tájékoztatom a tisztelt szülőket, hogy a gyermekkörzetek megvál-toztatásától függetlenül, a szabad orvosválasztás értelmében, to- vábbra is szeretettel fogadom a korábban a körzetembe tartozó Királydombról és Kurjancsról érkező gyermekeket.