Propolisz

propoliszA propolisz, vagy más néven méhszurok, a kaptár falának ragacsos építőanyaga, egy kellemes illatú, sárgásbarna színű, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek gyűjtenek és állítanak elő a fák gyantájából a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen .

A tiszta propolisz összetétele: 50% gyanta, 30% viasz, 10% különböző illóolajok, 5% virágpor a fennmaradó 5% flavonoidok, kalkonok, terpén, vitaminok (B1, B2, B6, C, E, ), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn), ferulasav. Legfontosabb alkótóelemei a flavonoidok, mely rákellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális, antifungális és gyulladásgátló hatású.

A népi gyógyászat évszázadok óta alkalmazza és ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a propolisz könnyedén elbánik a baktériumokkal és a vírusokkal, semlegesít bizonyos mérgeket, miközben erősíti az immunrendszert, növeli a test ellenálló képességét. Kiváló gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, helyi érzéstelenítő hatása miatt jól használható meghűlés, influenza, torokgyulladás, felső légúti hurutok, tüdőgyulladás gyógyítására. Általános erősítő, élénkítő szerként is használható, különösen betegségek utáni lábadozás idején Ezzel a tulajdonságával a modern antibiotikumokat is felülmúlja.

Ha a gyermek elmúlt legalább egy éves és nem allergiás, érdemes megpróbálni, de ügyeljünk az adagolásra, hisz az emberi szervezet mindössze 10-20 milligrammot képes feldolgozni naponta belőle.

Propoliszt találhatunk egyes, a fogzás kapcsán használható fájdalomcsillapító szerekben is.

Többek érdeklődésére hivatkozva tájékoztatom a tisztelt szülőket, hogy a gyermekkörzetek megvál-toztatásától függetlenül, a szabad orvosválasztás értelmében, to- vábbra is szeretettel fogadom a korábban a körzetembe tartozó Királydombról és Kurjancsról érkező gyermekeket.