Torma

A frissen reszelt torma nagyszerűen tisztítja a légutakat. Francia kutatók megállapították, hogy a torma-lé erőteljesen serkenti az epehólyag működését, annak összehúzódását. Egyrészt az epekőre hajlamos egyéneknél a kövek kialakulása szempontjából szükséges időt lerövidíti, másrészt a renyhe epehólyag-működésből fakadó panaszokat enyhíti.

tormaAz a tény, hogy a torma a keresztes virágú zöldségek közé tartozik, elsődleges helyet biztosít számára a rákellenes táplálkozás részeként. A torma a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta rokona, amelyek rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyomor-, a vastagbél,- esetleg a prosztata-és a hólyagrák kialakulásának veszélyét. A keresztes virágú növények jótékony hatását a bennük lévő A-vitamin antioxidáns hatása jelentősen fokozza.

Izotiocianátot tartalmaz, mely oldja a nyákot, s így a hörgők és az orrmelléküregek könnyebben megszabadulnak a bennük termelődő váladéktól, másrészt aromaanyagait belélegezve átjárhatóbbá is teszi azokat. Egyik fő összetevője a rákellenes táplálkozásnak is. Kis mennyiségű, rendszeres fogyasztását jó hatásúnak tartják TBC-ben, asztmában, mirigy-és májbántalmak esetén, de alkalmazzák vizelethajtó-és vértisztítóként is. Hámozás és reszelés után tizenkét óráig őrzi meg jótékony hatását.

tormaTormaszirup: reszelt tormát mézzel kell elkeverni, majd átpréselni. Nagyon jó nyákoldó, köhögéscsillapító, hatásos köhögés, rekedtség, légcsőhurut, hörghurut esetén. A szirup rendszeres fogyasztása növeli a hurutokkal és a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet, sőt megelőzhető vele az influenza is. Egyesek szerint hatásosabb, ha préselés nélkül készítjük, ugyanannyi hozzávalóból.

Felnőtteknek: 3-4 reszelt tormához fél liter fehér bort, fél liter mézet teszünk, majd néhány napos érlelés után reggelente 1-2 kávéskanálnyival fogyasszunk belőle köhögés ellen, illetve annak megelőzésére Köhögés esetén valóban jót tehet a reszelt torma (vagy a levél) mellkasra pakolása is, ahogyan erről egy a Kurjancsban lakó nagymama mesélt nekem, ám ehhez tapasztalat vagy legalább is alapos körültekintés szükséges. Általában a bőr kipirosodásáig javasolják, de ha nem figyelünk, vagy különösen kisebb gyermekek esetében könnyen okoz bőrgyulladást.

Lázcsillapításra is használható a tormalevél. Az ember mellét, vagy az egész testét borítsuk be vele.

Torok- és mandulagyulladás esetén 2/3 rész tehéntúróba, 2/3 rész reszelt tormát kell tenni, s külső pakolásként alkalmazni.

Többek érdeklődésére hivatkozva tájékoztatom a tisztelt szülőket, hogy a gyermekkörzetek megvál-toztatásától függetlenül, a szabad orvosválasztás értelmében, to- vábbra is szeretettel fogadom a korábban a körzetembe tartozó Királydombról és Kurjancsról érkező gyermekeket.