Tájékoztató a tanácsadásról és rendelésről

pici babaKedves Szülők!

Gyermekük érkezéséhez fogadják jókívánságaimat!

Az alábbiakban kötelező találkozásaink idejét és rendjét szeretném ismertetni.

Hazaérkezésüket követően a gyermeket otthonában vizsgálom meg.

 • Két hetes korban ismételt, otthonában történő vizsgálatra kerül sor, ezt megelőzően telefonon időpontot egyeztetünk.
 • 1 hónapos kortól a Tanácsadóban vizsgálom, szűröm és mérem a babát, 6 hónapos korig havonta.
 • 6 hónapos kortól 1 1/2 éves koráig 3 havonta találkozunk.
 • 2 éves kortól 18 éves koráig évente vizsgálom és szűröm a gyermeket.(Kérem, hogy az éves vizsgálatokat tartsák szem előtt, s külön értesítés nélkül szíveskedjenek időpontot kérni ezekre.)

Az egyes, életkorhoz kötött vizsgálatok időpontjának betartása fontos, hisz meghatározott betegségek meghatározott időpontokban szűrhetők, s legfőképpen korrigálhatók legeredményesebben.

Honlapomon (www.koscsomarta.hu) megtalálja a gyermekek oltásainak felsorolását s az erről szóló tájékoztatást.

Az 1 hónapos korban történő találkozásunkkor szóban is megbeszélhetjük ezeket, válaszolok felmerülő kérdéseikre és összeállítjuk gyermekük oltási rendjét, melyre nézve ugyancsak honlapomon találnak javaslatot. Amennyiben valamelyik (nem kötelező) oltást nem kérik, illetve más időpontban kívánják beadatni, ezt természetesen a tanácsadáson megbeszéljük és a gyermek dokumentumaihoz módosítva csatoljuk.

Az esetleges változtatások kapcsán figyelembe kell vennünk az oltások kötelező rendjét, életkorhoz kötött és együtt adhatóságát, valamint az oltások előtt és után tartandó kötelező szünetet éppen úgy, mint utazási szokásaikat, az esetleges fertőzési lehetőséget, stb.

Mindenkor szem előtt kell tartanunk azt is, hogy beteg, vagy betegségen éppen átesett gyermeket nem oltunk, ilyenkor kérem, szíveskedjenek velem megjelenés előtt egyeztetni.

Az oltásokat és az életkorhoz kötött, kötelező vizsgálatokat a tanácsadás során, a Tanácsadóban, beteg gyermekektől elkülönítve végezzük, a következő időpontot előre egyeztetjük.

Előfordulhat, hogy gyermekével kapcsolatban kérdései merülnek fel, ezek megbeszélésére is nyílik lehetőség a Tanácsadóban.

Időpontot rendelési idő alatt, a rendelőben, telefonon, vagy személyesen tudnak kérni.

Az elkövetkező igen izgalmas és örömteli, ugyanakkor időnként zsúfoltnak tűnő napokban a következőkre szeretném felhívni szíves figyelmüket:

 • A gyermek 8. életnapján 1 ampulla K-vitamint (Inj. Konakion) kell kapjon, szájon át.
 • 14. napos korától napi egy csepp D-vitamint (Vigantol) is kell adnunk, folyamatosan.
 • Hat hetes korban ortopédiai vizsgálaton kell megjelenniük, hogy az esetleges eltéréseket mihamarabb kiszűrhessük és a korrekciót idejében elkezdhessük Ezt a területileg illetékes ortopédiai szakrendelésen (Vác, Budapest, Heim Pál Kórház) végzik.
 • Hat-nyolc hetes korban hasi és koponya- ultrahang vizsgálat történik (Dunakeszi vagy Vác).
 • Mind az ortopédiai, mind az ultrahang vizsgálat beutaló-köteles. A beutalókat és az egy hónapos tanácsadás időpontját asszisztensem adja ki, elkerülendő a felesleges várakozást, rendelési időn kívül naponta 12-14 óra között.
 • A beutaló átvétele személyesen történik, előtte kérjük, hogy a TAJ kártya megérkezése után ezt szíveskedjenek személyesen behozni, vagy másolatát a honlapon lévő e-mail címre elküldeni. Ennek hiányában a beutalót nem áll módunkban megírni.
 • A vizsgálatok eredményét minden esetben szeretnénk Önökkel megbeszélni, kérjük, hogy vagy hozzák magukkal az esedékes találkozásunkra, vagy előtte e-mailben szíveskedjenek elküldeni.
 • Receptigényüket a receptrendeles@koscsomarta.hu e-mail címen jelezhetik, s az ezt követő napon a fenti időpontban várakozási idő nélkül a rendelőben átvehetik.
 • Kérdéseiket vagy a tanácsadóban és rendelési időben a rendelőben személyesen, vagy az info@koscsomarta.hu e-mail címen is feltehetik, sürgős probléma esetén, rendelési időn kívül mobiltelefonon is elérhető vagyok.
 • Rendelési időm napi négy óra, ennek rendjét honlapomon szintén megtalálják, ahogyan előre jelzem ugyanitt a szabadságom alatti helyettesítést, illetve szervezett szűrések, gyermek-és Mikulás-napi eseményinket is.
 • Rendelőn kívül sürgős esetben díjtalanul házhoz megyek. Amennyiben nem kíván gyermekével befáradni a rendelőbe, vagy a várakozási időt szeretné elkerülni, természetesen térítés ellenében kényelmi hívásokra is lehetőség van,

Kérem, kísérjék figyelemmel a honlapomon folyamatosan megjelenő tájékoztatásokat és értesítéseket.

 

Dr. Koscsó Márta

házi gyermekorvos
Csecsemő-és gyermekgyógyász, nephrológus,
Iskola-orvostan és ifjúság-egészségügyi szakorvos

Többek érdeklődésére hivatkozva tájékoztatom a tisztelt szülőket, hogy a gyermekkörzetek megvál-toztatásától függetlenül, a szabad orvosválasztás értelmében, to- vábbra is szeretettel fogadom a korábban a körzetembe tartozó Királydombról és Kurjancsról érkező gyermekeket.