Lázcsillapítás

lazcsillapitas1

A gyerekek lázát a leggyakrabban vírusok okozzák, és gyógyszerezés nélkül is elmúlik anélkül, hogy bármilyen károsodást okozna. A láz önmagában nem betegség, hanem mechanizmus, amely segít a fertőzés elleni küzdelemben. Csökkentheti a vírusok és baktériumok szaporodását, és segítheti a védekezéshez fontos immunsejtek termelődését a szervezetben.

Nem szabad tehát engednünk a láztól való indokolatlan félelemnek.

A három hónaposnál nagyobb gyerekek tekintetében semmi meggyőző bizonyíték nincs arra, hogy a kezelés nélkül hagyott láz görcsöt vagy agykárosodást okoz, ahogy arra sem, hogy a láz mérséklése a betegséget csökkentené. Ismert az a tény is, hogy a lázgörcs nem kerülhető el a testhőmérséklet csökkentésével. A 38 Celsius-fok alatti testhőmérséklet gyerekeknél nem számít láznak, az ennél magasabb, a szervezetet már megterhelő lázat a vény nélkül kapható acetaminofen vagy ibuprofen hatóanyag tartalmú szerekkel csökkenthetjük. 

Rizikósnak a 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők 38 fokos vagy azt meghaladó, illetve a 3-6 hónapos csecsemők 39 fokos vagy azt meghaladó testhőmérséklete mondható, ilyenkor azonnali kórházi felvétel és kivizsgálás szükséges. (Kivéve, ha a háttérben ismert, magas rizikót nem jelentő esemény, például védőoltás áll.)

Az újabb szakmai ajánlás kíméletlennek tartva a fizikális lázcsillapítás eszközeit, inkább a gyógyszeres kezelést preferálja,(ez azért továbbra is a szülő józan döntése marad) s a gyermek közérzetének javulását helyezi előtérbe. Nem határoznak meg egy adott testhőmérsékletet, amikor már mindenképpen szükséges megkezdeni a lázcsillapító alkalmazását, kiemelik viszont a gyerek viselkedésének és annak változásának megfigyelését, mint szükséges teendőt.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a szülők hajlamosak a láz túlkezelésére, melynek azért mi, gyermekorvosok némileg értjük az okát: egyrészt megrémíti a szülőt a kipirult, vagy éppen sápadt, forró gyermek látványa, másrészt gyakran a lázcsillapítást tartják a legkézenfekvőbb dolognak, amit a gyermekükért azonnal meg tudnak tenni.

Ezúttal első alkalommal született szülők számára ajánlás, melyet az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet fogalmazott meg, s melyet egyértelműen az Egyesült Királyságban már ismert és jól működő protokoll inspirált.

 

lazcsillapitas3

A láz homeopátiás kezelésének lehetősége a következő:

1. A láz hirtelen szalad fel 38,5°C fölé:

Az izzadás megjelenése előtt:

ACONITUM 15CH - 1 adag, 5 golyócska, majd 3 alkalommal az utána következő 6 órában

+

Az izzadás megjelenése után:

BELLADONNA 15 CH - 5 golyócska minden órában

2. A láz fokozatosan fejlődik, alacsonyabbra, mint 38,5°C

FERRUM PHOSPHORICUM 15 CH - 5 golyócska minden órában.

 

lazcsillapitas2

A láz kezelésének OGYEI által készített protokollja akövetkező:

Otthoni teendők gyermekkori lázas állapot esetén

Útmutató szülőknek/gondviselőknek

Bevezetés

Jelen kiadvány szülők/gondviselők részére igyekszik összefoglalni a lényeges tudnivalókat gyermekkori lázas állapot otthoni ellátása esetén. Az útmutató a Nyugat-Európában már elterjedt szülői tájékoztatók mintájára készült, adaptálva azt a hazai viszonyokra.

A gyermekkori lázas állapotok gyakorisága és a lázas állapotok ellátásával kapcsolatban szülők részére összeállított, sajtóban, interneten stb. keringő, sokszor ellenőrizetlen forrásból származó anyagok, másrészt a láz kapcsán jelentkező szülői aggodalom, sokszor tehetetlenség egyaránt indokolttá tette, hogy egy hazai gyakorlati kiadvány segítsen az eligazodásban. 

A kiadvány gyógyszeres kezelésről szóló részben elvekről írunk, dózisokról nem esik szó, tekintettel arra, hogy új készítmények is megjelenhetnek. 

Lázcsillapítót manapság inkább csak közérzet-javítási célból adunk. Ennek biztosítására célszerű lehet otthon lázcsillapítót tartani. A lázcsillapító adagolását a készítményhez csatolt betegtájékoztató szerint kell végezni, kivéve, ha azt az orvos másképp nem rendeli.

A láz gyermekkorban

A láz gyermekkorban gyakran előforduló, emelkedett testhőmérséklettel járó állapot. A láz nem oka a betegségeknek, csupán kísérő tünete! A láz a szervezet betegséggel szembeni védekezésének részeként akár hasznos is lehet. Megjelenése mégis sokszor aggasztó lehet a szülők/gondviselők számára, ezért gyakran fordulnak ilyenkor az orvoshoz.  Szerencsére a lázas állapot az esetek túlnyomó többségében gyorsan és problémamentesen megoldódik, otthoni ápolás mellett is. 

Előfordulhat azonban, hogy nem következik be a hamarosan várt javulás vagy esetleg állapotromlás észlelhető. Mindezek a ritka komplikációk komoly betegség vagy fertőzés jelei lehetnek, ezért ilyenkor feltétlenül indokolt az orvoshoz fordulás!

A lázas állapot emellett a szervezet számára fokozott folyadékveszteséggel is jár, amit nagyon fontos pótolni a kiszáradás elkerülése céljából! 

Rossz általános állapotban levő lázas gyermeknél még a kezelőorvoshoz fordulás előtt célszerű lehet a lázcsillapítás megkezdése. Az időben elkezdett lázcsillapítás sokszor az orvosi vizsgálatot is megkönnyítheti. 

Fokozatosan romló általános állapot esetén azonban késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni. 

A láz és a beteg állapotának súlyossága 

A magasabb testhőmérséklet odafigyelést igényel. Ugyanakkor a láz mértéke vagy tartóssága legtöbbször önmagában nem alkalmas egy gyermek állapota súlyosságának megítéléséhez. Különösen igaz ez egészen fiatal csecsemőknél!

6 hónaposnál fiatalabb csecsemő esetében láz ritkán jelentkezik. Ha mégis fellép, azt nagyon komolyan kell venni, mert akár súlyos betegség kísérőjele is lehet.

3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38oC-os vagy ennél magasabb láza illetve 

3-6 hónapos csecsemő 39 o C–os vagy ennél magasabb láza általában kórházi kivizsgálást indokol! 

Azonban ebben az életkori periódusban alkalmazott kötelező és ajánlott védőoltások nem kívánatos hatásaként is jelentkezhet esetleg magasabb láz, mely előfordulhat az oltást követő néhány napban anélkül, hogy a háttérben súlyos betegség állna. Ennek elkülönítése a súlyos állapottól orvosi feladat, tehát ilyen esetekben is feltétlenül konzultálni kell orvossal.

Csecsemőknél testhőmérsékletet legmegbízhatóbban a végbélben lehet mérni. Végbélben mérve a lázmérő által mutatott érték 0,5oC-kal magasabb, mint hónaljban mérve – ld. Táblázat!

Hónaljban mért értékek:

36-37 °C normális testhőmérséklet   

37-38 °C hőemelkedés   

38-39 °C mérsékelt láz   

39-40,5 °C magas láz   

40,5 °C felett igen magas láz

Végbélben mért értékek: 

36,5-37,5 °C normális testhőmérséklet   

37,5-38,5 °C hőemelkedés   

38,5-39,5 °C mérsékelt láz   

39,5-41 °C magas láz   

41 °C felett igen magas láz

Első várható kérdések 

Ha gyermeke lázas állapota miatt felhívja az orvosi rendelőt/ügyeletet, előre készüljön rá, hogy gyermeke általános egészségi állapotáról és egyéb tüneteiről is kérdezhetik. Ezekről tehát előre próbáljon meg minél pontosabban tájékozódni. Mindez azért fontos, mert sokszor ezek segíthetnek eldönteni, hogy elegendő–e az otthoni ápoláshoz tanácsot adni vagy azonnali orvosi vizsgálatra van-e szükség. 

Komplikált esetben természetesen a mentők is hívhatók.  

A betegvizsgálat és a láz okának kiderítése

Az orvos annak érdekében vizsgálja meg gyermekét, hogy kiderítse a láz okát és, hogy kizárja a súlyos betegségek/fertőzések lehetőségét. Ennek érdekében a vizsgáló orvos egyéb diagnosztikus vizsgálatokat is kezdeményezhet.(vérvétel, vizeletvizsgálat, röntgen), és előfordulhat, hogy azonnal kórházba utalja gyermekét. 

Előfordulhat, hogy még teljes kivizsgálással sem találják a láz okát azonnal. 

A vizsgálat során dől el az is, hogyan tovább. 

A legtöbb esetben a lázas gyermekek otthon ápolhatók. Esetenként ilyenkor is szükség lehet azonban orvosi ellenőrzésre! Jelezni kell azt is, ha nem megoldható az otthoni ápolás!

Csupán a gyerekek egy nagyon kis hányada igényel lázas állapot esetén kórházi felvételt, illetve kivizsgálást.

Elérhetőség, további segítségkérés lehetősége

Azt is célszerű tisztázni, hogy ilyen esetben Önök telefonon vagy személyesen kapcsolatba tudnak-e lépni az egészségügyi szolgálattal a nap bármely szakában, beleértve az éjszakát is.

Saját elérhetőségüket is célszerű megadni (visszahívás lehetősége!) 

Az egészségügyi személyzettől tanácsokat kaphatnak a figyelemfelkeltő tünetekről vagy a további segítségkérés lehetőségéről is.

Hasznos kérdések az orvoshoz/védőnőhöz/nővérhez

 • Hogyan lehet elviselhetőbbé tenni a lázas állapotot?
 • Mikor és hogyan érdemes segítséget kérni?
 • Hogyan ellenőrizhető a lázas gyermek éjjel is, ha szükséges?

Lázcsillapítás:

Egyes gyógyszerek (lázcsillapító szerek), pl. a paracetamol és az ibuprofen megkönnyítik a láz elviselését, és egyben csillapítják is azt. Az ibuprofen gyulladáscsökkentő hatása is segít. Ugyanakkor ezek a szerek nem gyógyítják meg magát a lázat kiváltó betegséget, és lázgörcs kivédésére sem alkalmazhatók. 

A lázcsillapító gyógyszerek lázcsillapításra és a beteg komfortérzetének javítására szolgálnak.  Ilyen célból lázas betegnek nyugodtan adhatók, ha más kizáró ok nincs (pl. allergia az adott szerre).  Egyszerre azonban nem adható a kétféle lázcsillapító! Viszont ha az egyik nem segített, később adható a másik. 

Lázcsillapítók esetén, akárcsak más gyógyszerek esetében is, a gyógyszer-túladagolás veszélyének elkerülése céljából mindig figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát további információkért! 

Figyelem! Szalicilát-tartalmú lázcsillapítók adása 10 éves életkor alatt nem javasolt!

Az antibiotikum nem lázcsillapító, annak adása csak orvosi utasításra kezdhető meg.

Az utóbbi évtizedben a fizikális lázcsillapítást sok kritika érte, főleg a kellemetlen szubjektív élmények miatt. Sok helyen nem is javasolják ezért ezt a módszert. Ugyanakkor magas láz esetén a kíméletes, mértékkel, óvatosan alkalmazott, tolerálható fizikális hűtés gyógyszeres lázcsillapítással kombináltan hatásos lehet, magas láz esetén. Alkalmazása megkímélheti a szervezetet a gyógyszerek sokszor fölöslegesen gyakori adásától is.  

Gyermek számára a kíméletesen végzett hűtőfürdő jelentheti a legkevesebb szubjektív kellemetlenséget. A didergést mindenképpen el kell kerülni, mert akadályozza a hőleadást. 

Segíthet, ha az aktuális testhőmérsékletű (tehát nem hideg!) fürdővizet, lassan, óvatosan hűtjük, amíg nem kellemetlen, de 31o C alá ilyenkor se hűtsük a vizet! Gyakran kavargassuk, és a kellemesen langyos vízzel locsolgassuk a gyermek testét.  

Soha ne alkalmazzunk jéghideg vizet! Soha ne hagyjuk egyedül a lázas gyermeket a fürdőkádban! 

Hatásosabb a hűtés, ha csak mellig ér a víz, és a szabadon maradó testfelületet locsolgatjuk az összekevert vízzel folyamatosan, mintha nyakig érő vízbe ültetjük bele a gyermeket.

Ne folytassuk a hűtést, ha a testhőmérséklet már 38 oC-ra csökkent!

Szívbeteg gyermek kíméletes hűtőfürdőztetése csak nagyon óvatosan és természetesen csakis szoros felügyelet mellett végezhető!  

Kékülés (cianózis), a keringészavar tüneteinek erősödése, didergés, vacogás fokozódása esetén a borogatást azonnal abba kell hagyni, illetve a gyermeket ki kell venni a kádból, mert ilyen esetekben a várttal ellenkező hatást válthatunk ki. 

Ilyenkor a beteg testét szárazra kell törölni, és egy ideig kitakarva kell hagyni. 

Lázas gyermek betakarásakor kerüljük a vastag takarókat, paplant, mert ezek a hőleadás akadályozásával hőpangást okozhatnak, és nem megy le a láz.

Egyéb tanácsok: 

 • Ügyeljen a rendszeres itatásra (szoptatott csecsemőnél az anyatej a legjobb), hogy a folyadékvesztést, kiszáradást elkerüljék
 • Figyeljen a kiszáradás jeleire (száraz száj, lepedékes nyelv, könnyek hiánya, aláárkolt szemek, a fejtető szintjéhez képest besüppedt kutacs (kutacs: a kis kerek „puhaság” a csecsemő feje tetején), kevesebb vizelet. 
 • Bíztassa a gyermeket a további ivásra, ha kiszáradás jeleit észleli. Probléma esetén kérjen újra tanácsot szakembertől!  
 • Hogyan különítheti el a bőrkiütéseket a bőrvérzésektől a gyermek testén üvegpohár teszttel*?
 • Közösségbe ne menjen lázas beteg!
 • Ne öltöztessük alul/túl a gyermekeket!
 • Ne alkalmazzunk hideg/jeges fürdőt/lepedőbe csavarást !
 • Ha a láz oka nem ismert, antibiotikumot nem helyes adni ! Utóbbit csakis orvosi utasításra szabad alkalmazni.

*üvegpohár teszt

Szorítson finoman egy üvegpoharat a kérdéses bőrfelülethez: ha a poháron keresztül nézve a bőrjelenség nem halványodik el, akkor nagy valószínűséggel bőrvérzésről van szó - ha ilyet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

További azonnali segítség kérése szükséges ha:

 • Ha a gyermeknél az üvegpohár teszttel nem halványodó bőrvérzést észlel, bármikor a betegség során
 • A gyermek görcsöl
 • A gyermek aluszékonysága fokozódik vagy nem ébreszthető
 • A gyermeknél a kiszáradás tüneteit észleli itatás ellenére is
 • Újabb szokatlan tünetek jelentkeznek
 • A gyermek általános állapota rosszabbodik
 • A láz több mint 3 napja tart
 • Ha nem megoldott az otthoni gyermekápolás

Lázgörcs: 

A lázgörcs a 6 hónapos-6 éves gyermekek legalább 3%-ában jelentkezhet láz kapcsán 

Teendők lázgörcs esetén: 

 • Maradjon nyugodt
 • Ha lehet, jegyezze fel a görcs kezdetét és végét
 • Maradjon a gyermek mellett
 • Fordítsa a gyermeket oldalára
 • Távolítson el minden veszélyes tárgyat a gyermek közeléből pl. éles sarkú bútorokat
 • Helyezzen a gyermek feje alá puha alátétet, nehogy beüsse a fejét a padlóba
 • Ne adjon szájon át semmit a gyermeknek
 • Konzultáljon orvossal 

Mentő azonnali hívása indokolt, ha a görcs

 • 5 percnél tovább tart illetve 
 • Ha gyermeke közben vízben volt és ezalatt nehézlégzése alakult ki
 • Ha fejsérülést szenvedett a gyermek
 • Ha a gyermek légzése a görcs után nem rendeződik vagy, ha ajkai továbbra is kékek maradnak

Orvosi vizsgálat indokolt továbbá, ha a görcs

 • Gyermeke első görcse
 • Ha bizonytalan annak megítélésében, rendeződött-e gyermeke állapota a görcs elmúltával

Jegyezze föl! Gyermekorvosi ügyelet elérhetősége:

Cím: 2151 Fót, Szent Benedek u. 15.
Telefon:  358-104, 358-438
Mobil: 30/215-2074

Többek érdeklődésére hivatkozva tájékoztatom a tisztelt szülőket, hogy a gyermekkörzetek megvál-toztatásától függetlenül, a szabad orvosválasztás értelmében, to- vábbra is szeretettel fogadom a korábban a körzetembe tartozó Királydombról és Kurjancsról érkező gyermekeket.