A légutak tisztítása

 

A tüdő átlégzése

Ha kinyitjuk az ablakot, felfrissül a levegő. A tüdő átszellőztetéséhez azonban nem elegendő, ha kinyitjuk a szánkat. Foglaljunk helyet egy fotelban anélkül, hogy hátradőlnénk. A hátunkat tartsuk egyenesen. Fújjuk ki teljesen a levegőt, majd lassan szívjuk tele a tüdőt. Tartsuk vissza a levegőt mindaddig, amíg jól esik, aztán végezzünk lassú kilégzést. Üldögéljünk így egy-két percig. Esetleg könnyű szédülést érezhetünk, mivel oxigénhiányhoz szokott agyunk ekkor töltődik fel friss energiával. A szédülés aztán hamar elmúlik. Ismételjük meg a procedúrát három-négy alkalommal. Naponta végezzük el a gyakorlatot, lehetőleg a gyermekekkel együtt. Ök. jó játéknak tekintik s egy idő után hiányolják majd ezt.
Van egy másik eljárás is. Hogy operáció után elkerüljék a tüdő pangását, a gyermekkel léggömböt vagy buborékot szoktak fújatni. A kicsik bármelyiknek örülnek.

A tüdő átlégzése

 

Jógalégzés (pránájáma)

Mindenfajta légúti megbetegedésben, így hörghurutnál is sokat segíthetnek a jóga légzőgyakorlatai (pránájáma). Mindenekelőtt a teljes jógalégzést kell megtanulnunk. Ennek lényege az, hogy először hasi légzést végzünk, majd fokozatosan szívjuk fel a levegőt a tüdő középső és felső részébe, végül a tüdőcsúcsot is megtöltjük levegővel. Belégzéskor a hasfal előre domborodik, kilégzéskor belapul. Kizárólag az orron át lélegezzünk be és ki. Jógalégzés

Ha a teljes jógalégzés már jól megy, alkalmazhatjuk a váltott orrlyukú légzést is. Ehhez tegyük a mutató- és a középső ujjunkat a két szemöldök között a homlok alsó részére. Hüvelykujjunkkal az egyik, a gyűrűs ujjunkkal a másik orrlyukunkat zárhatjuk el, illetve nyithatjuk ki. A gyakorlatot szájon át végzett kilégzéssel kezdjük, majd csak az egyik orrlyukon lélegzünk be, azt zárjuk, és a másikon lélegzünk ki. Ugyanott kezdjük a következő belégzést, és a levegőt ismét a másik orrlyukon fújjuk ki. Vagyis mindig belégzés után váltunk orrlyukat. váltott orrlyukú légzés

A váltott orrlyukú légzés erőteljesen tisztítja a légutakat, segít eltávolítani a letapadt váladékot. Ha már hosszabb ideje végezzük, érezni fogjuk, hogy hol a tüdő bal, hol a jobb oldala telik meg jobban levegővel. A belélegzett levegő mennyisége akár 30-40%-kal is több lehet a megszokottnál. A tisztító hatás mellett lényeges az is, hogy a több levegő több életerőt, nagyobb vitalitást jelent. Természetesen így valamennyi szervünk több oxigénhez jut, ezáltal javul a működése.

A váltott orrlyukú légzés egyik különösen hatásos változata a tisztító légzés, amelynél a belégzés a szokott módon, a kilégzés azonban gyorsan, erőteljesen történik, miközben a másik orrlyuk zárva van. Néhányszor ismételjük. Hamar szükségünk lesz zsebkendőre. Magunk is elcsodálkozunk majd, mennyi váladék távozik így, természetes módon az orrmelléküregekből.

Orrba szívtuk fel a sós vizet

 

Orrmosás

 

Az orrmosáshoz lúgosított, sós forralt vizet használunk, amelyet testhőmérsékletűre hűtünk. Beletöltjük a langyos vizet a műanyag flakonba, és beleszórjuk a hozzáadott tasakok egyikének a tartalmát, a konyhasó és szódabikarbóna pontosan kimért keverékét. Kb. 1 dl-nyi oldatot spriccelünk az orrjáratba, amely azután a másik orrnyíláson keresztül távozik az orrunkból, magával ragadva az orrnyálkahártyáról lemosott szennyeződéseket – a polleneket, az iskolai vagy a háziport, az orrunkban lévő kórokozókat, a sűrű, gennyes orrváladékot.

A gyógyszeres beavatkozások helyett érdemes sós oldattal mechanikailag tisztítani a nyálkahártyát, amely során lemossuk róla az allergéneket, kórokozókat. A felszabadult nyálkahártya megnyugszik, visszább húzódik.

A rendszeres orrmosás jelentősen csökkentheti az allergiás és a náthás orrtüneteket, valamint gyorsíthatja az arc- és homloküreg-gyulladás gyógyulását

Többek érdeklődésére hivatkozva tájékoztatom a tisztelt szülőket, hogy a gyermekkörzetek megvál-toztatásától függetlenül, a szabad orvosválasztás értelmében, to- vábbra is szeretettel fogadom a korábban a körzetembe tartozó Királydombról és Kurjancsról érkező gyermekeket.